Winterblues komt vroeger dit jaar, knuffel is beste medicijn

Winterblues komt vroeger dit jaar, knuffel is beste medicijn

Heel wat mensen voelen zich in de herfst en de winter minder goed in hun vel. Volgens gedragsexperte Pam Spurr krijgen patiënten hier dit jaar vroeger mee te maken door de onvoorspelbare zomer. Ze geeft haar tips hoe dit aan te pakken.

Lichttherapie
Heel wat patiënten met een winterdepressie merken verbetering op door lichttherapie. Dit houdt in dat je achter een lamp gaat zitten die natuurlijk zonlicht nabootst, je kunt dit bij de apotheker of in een speciaalzaak kopen. Zet deze op tijdens het ontbijt of naast je computer tijdens het werk, gebruik dit minstens een uur per dag.

Praten helpt

Veel mensen met een winterdepressie lijden in stilte, ze beginnen zich pas beter te voelen wanneer de lente start. Ze denken dat alles dan opnieuw in orde is, tot de symptomen volgende herfst terugkomen. Wees niet beschaamd om over je gevoelens te praten. Door te doen alsof er niets aan de hand is, kan je toestand slechter worden.

Buiten komen
Het is cruciaal om elke dag buiten te komen. Maak een wandeling wanneer de zon schijnt om zoveel mogelijk natuurlijk licht te absorberen. Maar ook wanneer het slecht weer is, kan sport helpen. Bewegen stimuleert namelijk de aanmaak van endorfines, dit zijn feelgood stoffen die een slecht humeur bestrijden.

Voeding
Zorg ervoor dat je dagelijks vijf porties fruit en groenten eet. Weersta aan junkfood, caffeine en alcohol, deze maken de symptomen enkel erger. Eet regelmatig en vermijd zout. Begin de dag met een kom havermoutpap, andere voedingsmiddelen die kunnen helpen zijn vettige vis en kalkoen.

Groene therapie
Een onderzoek aan de universiteit van Essex toonde aan dat 94 procent van de mensen die in de natuur bewegen een betere mentale gezondheid hebben.

Lichaamscontact
Er is niks als een stevige knuffel om je beter te doen voelen. Lichamelijk contact verhoogt de productie van oxytocine, dit is een feelgood hormoon dat je winterdepressie kan doen verdwijnen.

Dutjes
Weersta aan de verleiding om overdag een dutje te doen. Dit kan je symptomen namelijk verergeren omdat je hierdoor ’s avonds moeilijker in slaap kunt raken. Een avondroutine is ook heilzaam: neem bijvoorbeeld voor het slapengaan een kamillethee en een warm bad. 

Sluit je niet op
Veel patiënten schroeven hun sociaal leven terug in de herfst en de winter. Maar probeer je vrienden zo vaak mogelijk te zien. Door tijd te spenderen met mensen die je beter doen voelen, zul je vrolijker worden. Lachen is een van de beste medicijnen, want dit stimuleert de productie van endorfine.

HLN.be 20/10/11

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*