Voel het geluid van licht op GLOW festival Eindhoven 2011

Voel het geluid van licht op GLOW festival Eindhoven 2011

Swinging bio-rhythms, een artistieke weergave van de natuurlijke licht-donker cyclus en zijn sturende werking op het menselijk slapen en waken is een onderdeel van GLOW 2011, het Forum van Licht in Kunst en Architectuur in Eindhoven. Het festival trekt dagelijks tienduizenden bezoekers, duurt 8 avonden, en eindigt a.s. zaterdagnacht om 12 uur. Door sfeervol licht en tekst effecten te koppelen aan koormuziek vestigt dit GLOW project aandacht op de invloed van licht en donker op ons bioritme, welzijn en dagelijks functioneren.

Blootstelling aan te veel licht in de avond vertraagt het inslapen en maakt dat we ’s nachts minder goed kunnen uitrusten. Aan de andere kant kan onvoldoende licht overdag verstorend werken op slaap, stemming en welzijn. Mensen die nauwelijks buiten kunnen komen, zoals ouderen, zieken en ziekenhuispatiënten, lopen hierdoor een groot risico op onvoldoende lichtblootstelling overdag. Daarbij wordt deze kwetsbare groep ook nog eens dikwijls blootgesteld aan teveel licht tijdens de avonduren. Deze ongewenste effecten kunnen voorkomen worden door in de binnenomgeving een licht-donker cyclus aan te bieden die meer lijkt op de natuurlijke 24 uurs licht en donker variaties van buiten, met veel licht overdag en weinig tot geen licht in de avond en nacht.

Prof. Domien Beersma, voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van SOLG: “Licht maakt ons alert, is het natuurlijke signaal om wakker te worden en helpt ons ook om wakker te blijven. Duisternis zorgt ervoor dat we makkelijker kunnen inslapen en het stelt ons in staat om beter door te slapen.” Marielle Aarts, SOLG bestuurslid licht toe: “Overdag is onze lichtblootstelling in de binnenomgeving wel 100 keer minder dan buiten. Dit is zeker niet optimaal voor onze stemming, vitaliteit en nachtrust.”

De Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) is een non-profit organisatie die kennisontwikkeling over licht en gezondheid bevordert en onder de aandacht brengt van een breder publiek. Swinging Bio-rhythms is ontworpen door: Toine Schoutens, Luc Schlangen, Mariëlle Aarts, Nancy Westerlaken (SOLG), m.m.v. het Strijps Kamerkoor (muzikale compositie Wilko Brouwers) en het TU/e Intelligent Lighting Institute (ILI).

Meer informatie:

Toine Schoutens

Directeur van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG)

p.o.box 1082

5602 BB Eindhoven, the Netherlands                                             

tel: 040 2475092  tel direct: 06 20267481

fax: 040 2438595

info@solg.nl

www.solg.nl

11/11/11

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*