Verhip, ik heb een winterdip.

Verhip, ik heb een winterdip.

In tegenstelling tot de Alpenmarmot en de regenworm, beide fanatieke winterslapers, gaat voor ons mensen het dagelijkse leven in de donkerste maanden van het jaar gewoon door. Niet de makkelijkste periode voor tere zieltjes. Het liefst zouden ze in hun holletje kruipen en in de foetushouding de winter aan zich voorbij laten gaan. Een op de tien mensen zou dit seizoen last hebben van neerslachtigheid en ik ben daar een van.

Hoeveel je ook slaapt, echt uitrusten doe je nooit. De enige manier om op tijd uit bed te komen is door de wekker strategisch ver van het bed te liggen zodat de enige optie is om op te staan. En als je jezelf uit bed hebt kunnen hijsen, wordt het niet veel beter. Je bent passief, prikkelbaar en hebt weinig trek in excessief sociaal contact. Van de welbespraakte student die je ooit was, blijft weinig meer over. Gedurende de dag sta je je medemens te woord met pareltjes als “mweh”, “joah” of, wanneer je ergens echt een sterke mening over hebt, “pff”. In de slaapkamer wordt het niet veel beter. Had je eerder het libido van een loopse teckel, zelfs voor een berenvelletje bij de openhaard loop je nu niet meer warm. Kortom, je zou bijna zijwieltjes aan je fiets schroeven om niet om te vallen. Niets aan dus, zo’n winterdip.

Deze winter hoeven wij niet onder te doen voor onze metastabiele medemens. We mogen dan misschien melotaninisch uitgedaagd zijn maar met een paar maatregelen komen we de winter wel door. Ten eerste, stel jezelf zo veel mogelijk bloot aan licht. Wanneer het lichaam aan weinig licht (daglicht, licht van televisiebeelden of lamplicht) wordt blootgesteld maakt het melatonine aan. Zodra deze stof vrijkomt, is dat voor het lichaam een teken dat het zich klaar moet gaan maken voor de nacht. Eigenlijk zit je dus gewoon met een half werkende biologische klok.

Als je dan toch aan het genieten bent van al het licht, prikkel meteen je zintuigen. Omgeef jezelf met warme kleuren, lekkere dingen en heerlijke geuren. Je moet natuurlijk wel wat hebben om enthousiast van te worden. Kun je zelfs hier niet gelukkig van worden? Waarschijnlijk ben je dan van nature een chagrijnig persoon en kun je beter terug naar bed gaan.

Tot slot, blijf in beweging ondanks dat al je instincten zeggen dat je op de bank moet blijven zitten. Niemand wordt leuker als hij dagenlang in een hokje zit te mokken.
Dus ookal is de winter koud, grauw en grijs, ga op zoek naar de voordelen. Lekkere warme chocolademelk drinken, de frisse lucht inademen, gezellig knus op de bank, speciale kerstspecials op tv, Oud & Nieuw, enzovoort. Turn that frown upside down.

Door: Annick Heit

Bron: www.studentenkrant.org

29/11/11

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*