Thuis uw bloedruk meten

Thuis uw bloedruk meten

bloeddrukmeterEen lichaamsthermometer en weegschaal zijn in vrijwel ieder huishouden te vinden. Het zijn eenvoudige instrumenten om de stand van uw gezondheid te bewaken. Steeds meer mensen gaan daarnaast over tot de aanschaf van een bloeddrukmeter.

Bloeddrukmeters zijn in de loop der jaren steeds eenvoudiger geworden. Het klassieke kwikmetermodel (waarbij een manchet rondom de bovenarm werd opgepompt) kent tegenwoordig meer gebruiksvriendelijke varianten. Op eenvoudige wijze bloeddruk worden opgenomen met zeer betaalbare apparaten voor thuis. Veel van deze bloeddrukmeters hebben een ingebouwd geheugen, waardoor het volgen van de ontwikkeling van uw bloeddruk extra eenvoudig is.

Tips om thuis uw bloeddruk te meten

bloeddrukmeters

Allereerst is het van groot belang dat u voor uzelf bijhoudt welke invloeden uw bloeddruk kunnen beïnvloeden. Heeft u bijvoorbeeld hartkloppingen of zweet u veel? Zijn er invloeden van medicatie? Of van (tijdelijke) stress? Al dit soort zaken kunnen een negatief effect op uw bloeddruk hebben.

Het meten zelf is eenvoudig, maar vraagt om het doorlopen van een aantal stappen. Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis uit Amsterdam geeft de volgende tips bij meting:

  1. Ga als het nodig is eerst naar het toilet
  2. Pak een stoel en ga rustig zitten
  3. Ontbloot uw bovenarm en doe de bloeddrukband om
  4. Vraag na (of test zelf) bij welke arm de hoogste bloeddruk wordt gemeten. Deze arm moet u voortaan standaard gebruiken voor metingen
  5. Het klittenband van de bloeddrukband moet aan de buitenkant zitten, de slang moet richting uw hand lopen.
  6. Zorg dat de bloeddrukband ter hoogte van uw hart zit.
  7. Zet uw benen naast elkaar op de grond.
  8. Start de meting!

Wilt u zelf een bloeddrukmeter in huis? Online kunt u kiezen uit een groot assortiment bloeddrukmeters. Vindt u het moeilijk om te kiezen, ga dan af op het bloeddrukmeter testoordeel van de Consumentenbond.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*