Social media experiment voor aanpassing aan zomertijd

Social media experiment voor aanpassing aan zomertijd

ZomertijdIn het weekend van 29 op 30 maart gaat de zomertijd weer in. Dat betekent, de klok een uurtje vooruit en die nacht een uurtje minder slaap die nacht. Maar ook de dagen erna kunnen we nog last hebben van dit effect. De reden is dat het ’s ochtend plotseling ineens weer donker is als we naar school of het werk gaan. Het slaaptekort en het opstaan op het verkeerde tijdstip kan voor onze biologische klok voor een verminderde alertheid zorgen. Bovendien is uit Zweeds onderzoek bekend geworden dat na het ingaan van de zomertijd de kans op hartfalen iets toeneemt. Vooral diegenen die al problemen met het hart hebben dienen extra voorzichtig te zijn.

Experiment social media

Speciaal voor deze mensen die last hebben van het ingaan van de zomertijd start Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid SOLG een experiment waarbij via social media zoals Facebook en Twitter (#zomertijdexperiment) in de week voorafgaande aan het ingaan van de zomertijd, dagelijks tips worden gegeven. Zo zal men worden geadviseerd om gedurende 6 dagen telkens 10 minuten eerder op te staan, liefst met een lichtwekker, met de gordijnen open of met extra licht aan de ontbijttafel. Op dezelfde dagen zal men tijdens de avond worden geadviseerd om het licht te dimmen en telkens 10 minuten eerder naar bed te gaan. Op deze wijze zal men bij het ingaan van de zomertijd beter zijn aangepast aan de nieuwe situatie.

Hoe werkt het?

Het experiment start op maandagavond 25 maart met de eerste tweets en berichten. Er zal na afloop een enquête worden gehouden onder de deelnemers waarin wordt gevraagd hoe men de methode heeft ervaren en of het wel of geen effect heeft gehad. Deze gegevens zullen worden geanalyseerd en mogelijk verwerkt tot een structureel programma dat in de toekomst kan worden ingezet.

Wil je meedoen? Ga naar de Facebookpagina of twitter (@solg13) van Stichting Onderzoek Licht Gezondheid

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*