Sjoemelen met de klok

Sjoemelen met de klok

EINDHOVEN – De vroege finales hoeven voor Pieter van den Hoogenband bij de Spelen volgend jaar geen probleem meer te zijn. Met een speciale techniek kan de biologische klok van de zwemmer zo worden versteld dat hij in Peking ook op een ander tijdstip goed kan presteren.

Het werkt simpel. De Nederlandse zwemmers worden volgend jaar zomer, in de aanloop naar de Olympische Spelen, al in de ‘Peking-stemming’ gebracht. Net als zijn collega’s moet Pieter van den Hoogenband, die als topper op zijn best is in de namiddag, steeds eerder opstaan, daarbij geholpen door een lamp die het daglicht nabootst.

Bij een buitenlands trainingskamp voorafgaand aan het Olympisch zwemtoernooi zal deze methode worden losgelaten op de Nederlandse zwemequipe.

Ook de begeleiders van de ploeg moeten er aan geloven. “Want ook zij moeten immers op het juiste moment goed kunnen presteren,” vertelde onderzoeker Toine Schoutens van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid gisteren bij de vierde editie van het Sports Technology-congres in het Eindhovense Evoluon.

De Belgische zwemmer Tom Vangeneugden maakte in het voorjaar al kennis met het systeem. Bij hem werd het gebruikt om na een lange reis een jetlag te voorkomen. Voor zijn vertrek naar de wereldkampioenschappen in Melbourne moest hij elke dag een uur eerder zijn bed uit.

“Vangeneugden kon door omstandigheden pas laat vertrekken naar Australië,” legde Schoutens uit. ,,Maar hij verbeterde wel zijn persoonlijke records op de 800 en de 1500 meter. Het is natuurlijk moeilijk na te gaan of het alleen daaraan heeft gelegen.’’

Voor de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver (met een tijdsverschil van negen uur) wordt gewerkt aan een nog ingenieuzer systeem om de atleten in het juiste ritme te krijgen, maar daar willen de ontwikkelaars nu nog weinig over kwijt. Dat ging trouwens gisteren voor wel meer zaken op. De buitenlandse concurrenten liggen immers op de loer.

De boot waar de zeilsters Lobke Berkhout en Marcelien de Koning, sinds kort voor de derde maal wereldkampioen in de 470-klasse, sinds anderhalve week mee experimenteren? Geheim. De twee watersportsters willen er geen woord over kwijt.

Voordat Berkhout en De Koning informatie over andere onderdelen van de boot prijsgaven, werd eerst even naar hun coach Jacco Koops gekeken voor toestemming.

Ze hebben er een prima reden voor. “Het afgelopen seizoen haalden wij steeds een goede snelheid. Dan zie je onmiddellijk coaches van de andere teams achter je aanvaren om te kijken hoe je dat nu allemaal doet,” legde Lobke Berkhout gisteren uit.

Op de vraag wat je nog aan een racefiets zou kunnen verbeteren, gaf oud-wielrenster Leontien van Moorsel gisteren ook maar liever geen antwoord. “Kom zeg, dan ben ik zo mijn werelduurrecord kwijt,” grapte ze.

Nederland moet de komende jaren hét topland worden in sportinnovatie, stelde oud-keeper Hans van Breukelen, de directeur van de Stichting Sports and Technology, organisator van het congres in Eindhoven. Volgens hem valt het allemaal wel mee met het gevaar dat andere landen de kunst komen afkijken. “Ik weet nog wel hoe dat ging met die strips op de schaatspakken,” zei Van Breukelen. “Toen de Nederlanders daarmee begonnen, zag je dat andere schaatsers ook zomaar overal strips gingen plakken.”

Als Nederland slim omgaat met de kennis, dan kan er geld aan worden verdiend. “Het eerste jaar houd je het geheim, daarna ga je het idee vermarkten.”

Bron: AD

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*