Nabootsing zonlichtcyclus polikliniek UMC Utrecht

Nabootsing zonlichtcyclus polikliniek UMC Utrecht

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) opende vrijdag 28 juni, een gerenoveerde afdeling die geheel inpandig ligt waar een bijzondere vorm van kunstmatig daglicht de ruimte binnenkomt.

De polikliniek Mondziekten en Kaakchirurgie (MZK) ligt midden in het ziekenhuis en is volledig verstoken van het buitenlicht. Door een nieuw biodynamisch daglichtsysteem wordt de ruimte van kunstmatig daglicht voorzien. Dit systeem bestaat uit speciaal ontwikkelde armaturen (lichtbronnen) die gekoppeld zijn aan een computer. Als een soort verfmenger mixt de processor de verschillende lichtkleuren in het armatuur door elkaar waardoor de gehele cyclus van de zon kan worden nagebootst. Daarnaast is het mogelijk om zeer hoge, therapeutische lichtintensiteiten te genereren zonder dat dit ten koste gaat van kwaliteit en comfort. Ook de seizoenen kunnen worden gesimuleerd en als men dit wil kan men zelfs wolken laten overtrekken.

Ali Bijkerk is teamleider op de poli MZK. Ruim 2 jaar werkte zij op deze afdeling voordat er een verbouwing plaatsvond. Het was een vrij donkere afdeling: in de wintermaanden kwam je ’s morgens in het donker aan om laat in de middag weer in het donker te vertrekken. Dan zat je voor je gevoel maanden in het donker, aldus Bijkerk. Nu we enkele maanden met het nieuwe lichtsysteem hebben gewerkt, merken we dat het een positieve invloed heeft op de medewerkers.

Lichtadviseur en ex-verpleegkundige Toine Schoutens herkent deze klachten maar al te goed. Hele volksstammen werken bij onvoldoende licht en dit gaat vaak ten koste van de concentratie, alertheid en stemming. Binnen het UMC Utrecht zijn we inmiddels op een tweetal andere afdelingen actief en ook hier is de verwachting dat er goede resultaten worden behaald. Wij zijn blij dat we met het biodynamisch daglichtsysteem de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren.

Meer weten over lichttherapie?
Bezoek de Lichttherapie Startkabel

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*