Lichttherapie in bushokjes

Lichttherapie in bushokjes

Een Zweeds energiebedrijf helpt wachtende buspassagiers hun humeur te verbeteren. Hoe? Door speciale lichttherapielampen in bushokjes op te hangen. Zo’n 30 bushokjes in Umeå, een plaatsje gelegen in het noorden van Zweden, zijn voorzien van speciaal licht. In de winter schijnt de zon maar 4,5 uur in dat noordelijke plaatsje. In een interview met de krant ‘The Local’ geeft een woordvoerder van het Zweedse bedrijf aan dat deze speciale lampen de wachtende mensen een energiekick geven.

Lichttherapie tegen winterdepressie

In Scandinavië is men heel bekend met de gevolgen van een tekort aan daglicht. In de winter schijnt de zon daar veel minder dan in Nederland. Zij zijn daar dus ook erg bekend met het verschijnsel dat winterdepressie heet. Deze seizoensgebonden depressie lijkt te ontstaan door een tekort aan daglicht, omdat deze aandoening zich alleen in het najaar openbaart. Door het tekort aan licht te compenseren met een speciaal fel licht (van een daglichtlamp), verdwijnen de klachten als vermoeidheid en somberheid. Ook kan met lichttherapie een winterdepressie voorkomen worden.

Lichttherapie thuis

In Nederland is er niet zo’n origineel initiatief om lichttherapielampen in bushokjes op te hangen. Als u last heeft van een winterdepressie of de mildere vorm daarvan (winterblues), dan kunt u zelf een lichttherapielamp aanschaffen. Deze hoeft niet zo duur te zijn. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf van een lichttherapielamp zelfs. Dus als u ieder najaar weer last heeft van vermoeidheid, somberheid en meer honger? Dan lijkt u een winterdepressie te hebben. Voor de zekerheid kunt u altijd uw huisarts raadplegen. De eenvoudigste oplossing voor een winterdepressie? Lichttherapie!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*