Giel Beelen kiest voor de kracht van lichttherapie!

Onderzoeken toonden het het al langer aan: lichttherapie kan effectief zijn tegen meerdere gezondheidsklachten. Winterdepressie? Lichttherapie! Effectiever werken? Lichttherapie! Jetlag? Lichttherapie! Niet zo gek dus dat sporters al massaal kozen voor het gebruik van lichttherapie. Het kon tenslotte het verschil maken tussen winnen en verliezen. Volgende week wordt lichttherapie aan de ultieme test onderworpen. Radio-dj Giel Beelen gaat proberen het wereldrecord non-stop radio maken verbreken. Daarvoor mag hij maar twee uur per dag slapen. Iets wat hij hoopt te redden met behulp van lichttherapie.

Toine Schoutens in de Studio van Giel  3FM radio-dj Giel Beelen heeft een spannend weekje voor de boeg. Om te vieren dat zijn radioprogramma tien jaar bestaat gaat hij proberen het huidige wereldrecord non-stop radio maken (190 uur) te verbreken. Een hele uitdaging, want Giel Beelen mag een liedje maar één keer per drie uur draaien, moet elk nummer zelf aan- of afkondigen en mag maar vijf minuten rusten per uur. Met name in dat laatste punt zit een uitdaging. Want hoewel Giel Beelen alle minuten mag opsparen tot één groot rustmoment, gaat het nog steeds maar om twee uur rust per dag. De Vlaamse radiopresentator Lennart Creël die vorige week het nieuwe record vestigde, kreeg door het slaapgebrek last van enorme gezondheidsklachten. Zo had hij last van een keelontsteking, kampte hij met hallucinaties, kreeg hij spataderen en was zijn gezichtsvermogen tijdelijk beperkt. Om de Nederlandse discjockey Giel Beelen minder klachten te laten ervaren gaat hij gebruik maken van lichttherapie.

Lichttherapie & Topsport

De lichttherapie maakt onderdeel uit van een speciaal programma dat ontwikkeld werd voor Giel Beelen door Toine Schoutens van FluxPlus. Schoutens is onderzoeker bij het AMC Amsterdam en tevens al bijna twintig jaar specialist op het gebied van lichttherapie. Hij ontwikkelde eerder al programma’s voor topsporters zoals Ireen Wüst, zodat zij geen last heeft van een jetlag als ze over de grens een wedstrijd heeft. Schoutens heeft niet alleen een speciaal dieet samengesteld dat Giel Beelen energie moet geven, maar heeft de studio ook voorzien van een speciale boog met lichttherapielampen. Daarmee zou het voor de dj mogelijk moeten zijn om langer dan gemiddeld wakker te blijven. Daarnaast zou hij ondanks de kortere slaapperiodes toch energie moeten hebben. De lichttherapielampen onderdrukken namelijk het slaaphormoon melatonine en juist de aanmaak van cortisol. Dit hormoon zorgt er voor dat energie die opgeslagen is in de lever en spieren vrijkomt.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*