Wat gebrek aan daglicht kan doen

Wat gebrek aan daglicht kan doen

gebrek aan daglichtMensen die onvoldoende worden blootgesteld aan daglicht, krijgen problemen met hun bioritme. De Stichting onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) verklaart nog eens hoe dit komt.

Licht is de grote energiebron voor mensen. Van oorsprong zijn we buitendieren: we hebben een bepaalde hoeveelheid licht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ons complete dagritme is erop ingesteld. Niet voor niets raken we “van slag” wanneer dit ritme wordt onderbroken. Bijvoorbeeld door het draaien van een nachtdienst. Of het reizen naar een andere tijdzone (jetlag).

Mensen die niet buiten komen maar slechts leven in kunstlicht merken dit niet alleen aan hun energiepeil. Ze kunnen ook te maken krijgen met concentratieproblemen en slapen. Een woordvoerder van het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen verklaart: “We hebben een trigger nodig, zoals daglicht, om onze biologisch klok gelijk te zetten.”

Gebrek aan daglicht in december

Daarbij is met name de aanwezigheid van daglicht bij het ontwaken van belang. Als dat daglicht tijdens het wakker worden ontbreekt kan het bioritme snel verstoord raken. Niet voor niets klagen mensen in de maand december – wanneer de zonsopgang pas laat start – het meest over vermoeidheidsklachten. De uitspraak “Was het maar weer zomer!” verwijst bepaald niet alleen naar de warmte in die periode. Onderbewust weten we dat we bij meer zonlicht meer energie hebben. En daar voelt iedereen zich beter bij.

korte dagenTerug naar de woordvoerder van het Centrum voor Slaap- en Waakstoornissen. Volgens haar moeten we de risico’s van een verstoord bioritme niet groter maken dan ze zijn. “Je eetgedrag kan veranderen. Je krijgt overdag meer de neiging een dutje te doen. Maar er is nooit bewezen dat je van een verstoord bioritme compleet gestoord kunt worden”.

Vreemd live-experiment

Hoe waar deze woorden zijn bleek tijden het tv-experiment dat iedereen kon volgen: Big Brother. Bewoners werd toegang tot daglicht ontzegt. En al na enkele dagen bleek dat deelnemers langer sliepen op een dag, ’s nachts spelletjes gingen spelen en door de zendtijdperiode heen steeds lamlendiger werden.

Al zorgt een verstoord bioritme niet voor blijvende schade, het kan mensen in hun dagelijkse functioneren wel sterk beïnvloeden. Een reden te meer om goed te letten op de dagelijkse hoeveelheid daglicht waaraan een persoon wordt blootgesteld. En –waar nodig – deze blootstelling te vergroten door het gebruik van een daglichtlamp.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*