Blue Monday

Blue Monday

Blue MondayVandaag, 21 januari 2013, is het Blue Monday, ook wel deprimaandag genoemd. Maar wat houdt Blue Monday eigenlijk in? Merkt iedereen iets van deze ‘blauwe maandag’? Is er iets te doen tegen Blue Monday?

De grondlegger van de theorie achter Blue Monday is de Britse psycholoog Arnall. Hij bedacht het fenomeen in 2005. Blue Monday was de uitkomst van een formule, waaruit blijkt dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich somber of depressief zouden voelen. Volgens Arnall heeft dit te maken met mislukte goede voornemens en vakanties die ver weg lijken. Ook doordat de dagen donker zijn en de maandag de eerste dag van de werkweek is, dragen bij aan de verkozen dag.

Blue Monday-formule

De formule voor Blue Monday bestaat uit een aantal variabelen, zoals het weer, schulden, maandsalaris, hoe lang geleden het kerst was, hoe goed men de goede voornemens volhoudt, motivatie en het gevoel om actie te ondernemen.

Blue Monday onder vuur

Arnall heeft niet aangegeven wat de eenheden van de bovengenoemde variabelen zijn, waardoor het erg moeilijk wordt zijn formule te toetsen. De verklaring van deze formule is nooit afgegeven en er wordt veel getwijfeld over de logica hiervan. Daarom zijn er veel critici die de formule achter Blue Monday onder vuur hebben genomen.

Blue Monday in de praktijk

Of de formule van Blue Monday nu klopt of niet, er lijkt een kern van waarheid in te zitten: de meeste variabelen hebben effect op iemands gemoedstoestand, zoals schulden, inkomsten en het weer. In januari zijn de dagen nog kort en is het dus wat langer donker. Dit tekort aan daglicht kan bij sommige mensen leiden tot somberheid, vermoeidheid en zelfs depressie. Dit zijn allemaal tekenen van een winterdip of winterdepressie. Dus als je last hebt van Blue Monday, probeer dan de oorzaken op een rijtje te zetten en pak ze aan. Of je nu je financiën in orde gaat maken, toch weer probeert af te vallen, of je heil zoekt in lichttherapie. Laat Blue Monday je niet ondersneeuwen!

Bron: wikipedia

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*