Bijna letterlijk het zonnetje in huis

Bijna letterlijk het zonnetje in huis

GILZE – Vooruitlopend op de nieuwbouw heeft zorgcentrum Sint Franciscus in Gilze in een huiskamer voor 20 psycho-geriatrische bewoners zogenaamde ‘gezonde verlichting’ aangebracht.

De nieuwe verlichting heeft de sterkte van het buitenlicht en brengt daarmee bijna letterlijk het zonnetje in huis. Uit onderzoek van de stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) van de TU in Eindhoven blijkt namelijk dat licht een enorme invloed heeft op onze biologische klok. De stichting doet de komende maanden onderzoek naar de effecten van deze nieuwe verlichting op de gezondheid van de dementerende ouderen in Sint Franciscus.

In een toelichting op dit project zei Toine Schoutens van de SOLG dat het functioneren van onze biologische klok bij het ouder worden langzaam afneemt, onder meer door het achteruitgaan van het gezichtsvermogen en een verandering in de hersenen. Daarmee wordt ook het slaap-waakritme verstoord. Met de gezonde verlichting, vergelijkbaar met het buitenlicht, wordt aangenomen dat de gezondheid van cliënten in Sint Franciscus sterk zal verbeteren. Ouderen zitten, noodgedwongen, nu eenmaal veel binnen en krijgen zodoende minder licht dan in de buitenlucht. Een goed dag-nacht ritme heeft, zo blijkt uit onderzoek, een positief effect op de gezondheid van dementerende ouderen. Ook het aantal valincidenten zou kunnen afnemen.

De ‘gezonde’ verlichting bestaat uit twee enorme lichtbakken met energiezuinige lampen die een ultrahoge ‘kleurtemperatuur’ afgeven (sterkte 17.000 Kelvin). “Op de Bahama’s geeft het buitenlicht 12.000 Kelvin”, vergelijkt directeur Ad Schots van Sint Franciscus.

De komende maanden zal het gezondheidseffect op de bewoners worden gemeten. Sint Franciscus is het eerste zorgcentrum in Brabant die het lichtproject toepast. De provincie draagt er financieel aan bij.

Bron: Mathieu Kothuis.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*